Reproduïm pel seu interès (amb permís de l'autor) la carta enviada per Joan Jover, guia de muntanya, a l'ajuntament de Ribes de Freser sobre la via ferrada de nova construcció "La Roca de la Creu". Es tracta d'una queixa que aporta arguments interessants i refresca el necessari debat sobre el muntatge de noves de vies ferrades, aparentment no sotmeses a cap altre consideració que la voluntat dels seus equipadors.
Barcelona, 08/06/17
Sr. Marc Prat, batlle de Ribes de Freser
Vull fer una queixa en relació a la via ferrata que s'ha muntat a Ribes, concretament a la Roca de la Creu. Considero que el fet comporta diferents afectacions que perjudiquen el poble, l'entorn i les normes bàsiques dels esports de muntanya:
1. Impacte visual. La Roca de la Creu és un element destacat del paisatge del poble. La Roca del Socut, per posar un exemple, no. Però si la Roca de la creu, que presenta una estètica especial i es fa visible des de molts carrers. La imatge que tindrem a partir d'ara és de massificació (alguns dies) i desfiguració per una estructura metàl•lica que és veu des de lluny i brilla al sol (sempre).
2. Impacte ambiental. La Roca de la creu es troba en el cor d'un granòfir, (Granòfir de Ribes), una formació rocosa destacable de Catalunya.
3. Ètica dels esports de muntanya. La Roca de la Creu comptava amb una via d'escalada (Via Per Davant) que la ferrada ha anul•lat. Una petita ascensió que formava part de l'historia de l'escalada de la vall i que ja mai més podrà ser represa. Una vila amb un paper tan destacat en el naixement de l'excursionisme (proves d'esquí al Taga, visites de pioners com Cèsar A. Torres, la Núria - La Molina...), hauria de mostrar més respecte per la cultura de muntanya i potser transmetre altres valors.
I perquè? Quins beneficis aportarà una obra d'aquesta mena? Són superiors als aspectes negatius? Estem davant una ferrada ràpida i ben comunicada, la majoria de visitants vindran i marxaran sense fer gaire despesa (i si es vol una ferrada potser trobaríem llocs menys agressius, com les roques dels Coforns, situades al vessant N de Sant Antoni i sobre el Rigat, un paratge més discret i fins i tot tècnicament més interessant).
Si ens remetem a les normes europees per la concepció i construcció de vies ferrades, trobem la "norme EN 16869 - Conception et Construction de Via Ferrata", on es fa esment d'aquestes i altres afectacions comentades. Penso que podria ser un bon document de referència abans de fer segons què
Pels motius exposats, demano la retirada o modificació de la via ferrada.
Salutacions
--
Joan Jover i Garcia
GUIA D'ALTA MUNTANYA (UIAGM)