ACCIÓ DE DESMANTELLAMENT EN UN ESPAI EMBLEMÀTIC DEL CANIGÓ
9 de setembre del 2019
110 biguetes d’acer del tipus IPN d’un antic parc pastoral s’avorrien fent d'estaques al costat de la cabana de Bocacers del pla Guillem, al massís del Canigó, la muntanya sagrada dels catalans. Com que el Canigó va obtenir la certificació Grand Site de France el 2012, confirmada el 2018 amb una renovació per unanimitat, els càrrecs polítics i les entitats gestores estan molt interessats en la preservació dels seus paisatges. I el pla Guillem val veritablement la pena: situat a 2300 m d’altitud, ofereix una vista fantàstica de la Mediterrània i de les valls del Tec i de la Tet.
PLA GUILLEM, ELEMENT FUNDADOR DEL PROJECTE DE GRAND SITE DE FRANCE
El pla Guillem –a més de ser una curiositat geològica i un dels paratges emblemàtics del Canigó– és conegut per haver estat el lloc de pas d’una pista entre valls que unia les estacions termals de Vernet (vall de la Tet) amb les de Prats de Molló i la Presta (vall del Tec).
Aquesta via, oberta als anys 1970, es va tancar als anys 90 per iniciativa de l’Estat Francès després d'una mobilització ciutadana, perquè generava danys importants per al medi ambient. Des d'aleshores, el sindicat mixt del Canigó i l’ONF (organització forestal nacional) van posar en pràctica una important feina de restauració ecològica i de revegetalització. Malgrat la feina feta, la cicatriu deixada en aquest medi fràgil d’altitud trigarà encara anys en quedar dissimulada. L’altiplà es troba actualment integrat en l'espai catalogat del massís del Canigó i dins de les Reserves Naturals de Prats, Pi i Mentet.
- Més informació sobre "el cas del Pla Guillem"
UNA BONA SINÈRGIA I ENERGIA COL•LABORATIVA
En el marc de la campanya d’instal•lacions obsoletes, Mountain Wilderness França i Catalunya (que celebra els seus 30 anys enguany) s’han associat per a l’organització tècnica i pràctica d’una obra participativa de desmantellament dels equipaments ramaders abandonats al pla Guillem.
Així, el cap de setmana dels 7 i 8 de setembre es va mobilitzar una cinquantena de voluntaris amants d’una muntanya natural. Entre ells, els ramaders de l'associació territorial pastoral dels Pasquiers, la reserva natural de Prats de Molló i la Presta i la comunitat de municipis de l’Alt Vallespir, sense oblidar l’ajuntament de Prats de Molló, la DREAL Occitània, l’AFPGP, l’ONF i el sindicat mixt Canigó Grand Site.
L’obra de rehabilitació d’aquest lloc emblemàtic va permetre reunir tots els actors locals (ramaders, col•lectivitats, associacions, habitants...) en un lloc que va generar tensions en el passat.
Moltes gràcies a totes les bones voluntats agrupades que van permetre retirar quatre tones de material! Efectivament, al final del dia, les 110 biguetes ja havien abandonat el terra amb cops de manuelles i de pics i posant-hi esforç. La cabana es va alliberar de les darreres deixalles, el terra es va pavimentar amb pedres trobades allà mateix, i fins i tot s’hi va donar una mà de pintura per acabar l'obra. Ara aquesta cabana és acollidora i pot servir de refugi als nombrosos excursionistes que passen per la zona!
Moltes gràcies també als mulaters i als seus animals: Violette, Broussaille i Prune. El material va ser transportat i evacuat pels voluntaris, però també per l'euga de tir de Claude i el mul i l’euga de Fabien. Amb la tradicional graellada catalana i una meteorologia ideal, aquesta jornada va deixar la satisfacció de la feina ben feta. La propera trob